ONZE GESCHIEDENIS – The Old Man Boardsports
Valuta
Taal

ONZE GESCHIEDENIS

In 1924 begon de familie Eberhardt haar eerste avontuur als retailer. Niet in de hoedanigheid die we nu kunnen. Het was een Aziatische kunst winkel. Deze winkel bestaat tot de dag van vandaag. Wel onder een andere naam, Asian Spirit. 

In de 50 jaar erna werd Amsterdam steeds populairder voor de toerist. Voor iedereen werd het makkelijker om te reizen en door Amsterdam zijn tolerante reputatie kwamen mensen over de hele wereld ernaar toe om het zelf een keertje mee te maken. De Red Light District, de Coffeeshops, de prachtige grachten en de kenmerkende architectuur. Amsterdam groeide uit tot een echte wereldstad en wij groeide mee. De Aziatische kunst bleef maar er werd ruimte gemaakt voor rookwaren, hashpijpjes, vloeitjes en zaadjes. Tegelijkertijd, als een soort publiekstrekker, kwam er een beeld net voor de ingang van de winkel te staan. Een Afrikaans beeld van een oude licht voorovergebogen man, met gedetailleerde contouren in zijn gezicht, een mager postuur en een kort baardje.

De Eberhardt Aziatische kunst winkel was erg bekend in de straat. Maar deze naam bleek niet zo te plakken bij de locals. Als je in de volksmond iets wou halen bij onze winkel, dan ging je langs de ‘’Oude Man’’.  Deze benaming werd zo bekend dat in 1978 er een naamswijziging plaats vondt, Eberhardt Aziatische Kunst werd The Old Man. De naam veranderde, de Oude Man bleef staan en hij staat er nog steeds. Iedere dag. De man heeft inmiddels een legendarische haast mythische status in de straat. Een vertrouwd gezicht in de altijd dynamische binnenstad. Een stukje Amsterdams erfgoed als je het aan ons vraagt.

 

Tegelijkertijd werden de rookwaren steeds populairder en er werd gekozen om de winkel te splitsen in twee unieke winkels. Asian Spirit en The Old Man Smoke Supplies & Gifts. De eerste Old Man zoals we die nu kennen was geboren. Het succes van deze liep samen met de ontwikkeling van de stad. The Old Man Smoke werd een van de eerste Headshops in Nederland. En groeide uit tot een van de sterkhouders in de binnenstad. Een authentieke souvenirwinkel verpakt in een stukje geschiedenis, met nog altijd een hart voor Amsterdam.

Vier jaar later was het tijd om een nieuwe weg in te slaan. Vanuit de passie van Frank en Dick van toen, ontstond er een idee om midden in de binnenstad een winkel te beginnen die staalwaren verkocht. Gek zou je denken? Maar met passie kom je een heel eind. Er werd daar altijd met enthousiasme vertelt over de nieuwste snufjes, innovaties en ontwikkelingen binnen de messenmarkt. Veel vaste klanten, hobbyisten en liefhebbers kwamen hier op bezoek voor een lekkere bak koffie en een goed gesprek over messen, zwaarden en noem het maar op. De energie van dat team 40-jaar geleden leeft nog steeds in het team van nu. Evenals vroeger zijn ze up-to-date met alles wat er in de markt speelt. En kunnen we zagen dat ze fungeren als een kenniscentrum als het gaat om Knives & Tools.

Door deze groei was er ruimte voor nieuwe avonturen. Het idee, ontstaan in de jonkies van het familiebedrijf, werd verder aangewakkerd door de trends in de stad en in de bergen. Boarden, op straat en in de sneeuw was steeds meer in trek. Alleen stonden beide sporten nog in de kinderschoenen. Er wordt nog gesnowboard met hardboots en skibindingen. Dick, de huidige eigenaar en zijn beste maatje en collega Roy (ook nog in de winkel te vinden), zagen de kans om in Nederland de snowboard en skatemarkt te pionieren. In 1988 ontstond The Old Man Boardsports. Designated als winkel voor de skater en de snowboarder. Dit is nu onze corebusiness met 3 boardsport winkels. Een op de originele plek, de Damstraat. Onze grootste winkel The Old Man South zit in de Rijnstraat deze is voornamelijk snowboard georiënteerd en onze skatewinkel Tom’s Skateshop/ The Old Man West vind je op de clerqstraat.

Nu zijn we aangekomen bij de huidige situatie. Een tijd waar heel veel is veranderd, maar een ding altijd hetzelfde blijft: De Oude Man voor de deur van Damstraat 16. Tijdens de Coronaperiode was het lastig voor ons. Amsterdam was uitgestorven en The Old Man in het centrum was voornamelijk leeg. Wij besloten niet om stil te staan. We vlogen tijdens deze crisis het web op. Er werd hard gewerkt aan het ontwikkelen en verbeteren van een webshops die aansluiten bij de winkels. TheOldMan.com die in de coronatijd grote successen kende, hield ons hoofd boven water. En is in 2023 nog steeds groeiende bij onze klanten. The Old Man Smoke en Knives & Tools hebben ook webshops ontwikkeld. Toepasselijk genaamd TheOldManSmoke.com en TheOldManKnives.com. De unieke combinatie van 3-speciaalzaken in een is nu te vinden op het internet.

In de toekomst hopen wij ons merk sterker uit te breiden. Onze missie voor de komende tijd is het ouderwets winkelen terugbrengen, geïntegreerd met de huidige technologieën. Tegenwoordig moet geld snel verdiend worden, iedereen wilt snel rijk zijn en bedrijven zien je meer als een zak met geld dan als een echt persoon. Wij bieden een tegengeluid. In onze (bijna) 100-jaar aan winkelervaring, weten we hoe we met klanten om moeten gaan. Niet snel, snel, snel. Maar de tijd nemen, goed adviseren, rustig een koffietje drinken, een grapje maken, wat extra moeite doen. Bij ons kan je altijd terecht als je eerlijk een oprecht advies wilt over rookwaren, staalwaren, snowboards, surfboards, skateboards, winterjassen, schoenen en al het andere dat te vinden is in onze winkels. Altijd met een glimlach, altijd met wat Amsterdams bravoure, altijd met een humoristische kwinkslag en altijd met een (ironisch genoeg) jeugdige, frisse blik. Vertrouwd winkelen, net zoals de Oude Man voor de deur, altijd vertrouwd. The Old Man staat voor ouderwets vertrouwd winkelen met een jeugdige ondernemende geest.